Σας καλωσορίζουμε στο pareaki μας με θέματα της καθημερινότητας, προτάσεις για ψυχαγωγία ,ιδέες για δημιουργία , συζητήσεις και ενημέρωση .

Καλώς ορίσατε !




Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ


Άγχος αποχωρισμού

Σε αυτήν την ηλικία, θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας ανησυχεί κάθε φορά που βγαίνετε από το δωμάτιο. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να παίζετε το κρυφτούλι.

Έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας πανικοβάλλεται και κλαίει με λυγμούς μόλις βγαίνετε από το δωμάτιο; Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη του άγχους αποχωρισμού. Πολλά παιδιά αρχίζουν να δείχνουν σημάδια άγχους αποχωρισμού στην ηλικία των έξι με επτά μηνών. Το άγχος μπορεί να επιστρέψει περιστασιακά στα νηπιακά τους χρόνια. Το άγχος αποχωρισμού συνήθως κορυφώνεται στους 12 με 18 μήνες και συνήθως εξαφανίζεται στην ηλικία των δύο έως δυόμισι ετών. 

Η σοβαρότητα του άγχους αποχωρισμού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητά του παιδιού. Μερικά παιδιά επηρεάζονται πολύ όταν μένουν μόνα τους, ενώ άλλα δεν συγκινούνται ιδιαίτερα. 
Είναι φανερό λοιπόν, ότι παρόλο που το μωρό σας μεγαλώνει, δείχνει να σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Όλα πηγαίνουν καλά όταν είστε κοντά του, αλλά μόλις απομακρυνθείτε από το οπτικό του πεδίο, τότε περνά μια μικρή κρίση. Όταν εξαφανίζεστε, το παιδί σας νομίζει ότι δεν υπάρχετε πια – πρόκειται για ένα αβάσταχτο συναίσθημα, το οποίο όμως δεν του κάνει κακό. Στο κάτω-κάτω, μερικές φορές η μαμά πρέπει να πάει σε ένα άλλο δωμάτιο. 

Για να κάνετε τον αποχωρισμό πιο εύκολο, δοκιμάστε τα εξής: 
• Να μιλάτε στο παιδί σας όταν απομακρύνεστε από το οπτικό του πεδίο. 
• Να παίζετε συχνά κρυφτό μαζί του. 
• Καθησυχάστε το μωρό σας και δώστε του να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Μην κάνετε μεγάλο ζήτημα το άγχος που νιώθουν. Απλά πήγατε σε ένα άλλο δωμάτιο και θα επιστρέψετε σε λίγο. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να εξαφανίζονται για λίγο οι μαμάδες και οι μπαμπάδες και ότι μετά από λίγο επιστρέφουν. 
• Προσπαθήστε να μεταδώσετε στο παιδί σας ηρεμία και σιγουριά. Να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά. 
• Αγκαλιάστε και καθησυχάστε το παιδί σας όταν το άγχος του γίνεται πιο έντονο. 
• Αν το θέλει, αφήστε το μωρό σας να... γίνει η σκιά σας, ακολουθώντας σας όπου κι αν πηγαίνετε. 
Χαμογελάστε όταν το παιδί σας απομακρύνεται από εσάς. Ενθαρρύνετέ το να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Μην το πιέζετε όμως. Αφήστε το να καταλάβει ότι βρίσκεστε κοντά του και ότι όλα πηγαίνουν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου